Дніпропетровська обласна громадська організація
«ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ КООРДИНАЦІЙНО-ЕКСПЕРТНИЙ ЦЕНТР З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ»
На главную | В "Избранное" | E-mail    
 
М Е Н Ю
  Про Центр
  Новини
  Подарунок для найслабшого
  Команда
  Експерти
  Бібліотека
  Дослідження
  Публікації
  Про нас пишуть
  Партнери
  Проекти
  Експертиза
  Моніторинг
  Судові справи
  Найбільш одіозні відповіді органів влади
  Для Інститутів Громадянського Суспільства
  Для Бізнес-Асоціацій
  Для Місцевих Державних Адміністрацій
  Для Органів Місцевого Самоврядування
  Паспорти автобусних маршрутів м. Дніпропетровська
  Контакти




Ресурсний центр ГУРТ



Курс доллара

Межбанковские курсы валют

Погода в Украине

Громадські ради


ДОГО "ДКЭЦРП"

ДРІДУ НАДУ


Aрхів: 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016


Яндекс.Метрика










 



Н О В И Н И
Круглий стіл: «Результати громадської експертизи діяльності виконавчих органів міських рад Дніпропетровської області щодо застосування програмно-цільового методу формування місцевих бюджетів (ПЦМ)»

20 жовтня 2017 р. у м. Дніпро у приміщенні ЦПГКІ «ТАМАРИСК» пройшов круглий стіл «Результати громадської експертизи діяльності виконавчих органів міських рад Дніпропетровської області щодо застосування програмно-цільового методу формування місцевих бюджетів (ПЦМ)»

Під час круглого столу виконавчий директор громадської організації «Інститут Громадської Експертизи» Олексій Літвінов презентував діяльність Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети») у 2017 р. Голова ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» Олексій Андреєв презентував результати громадської експертизи діяльності виконавчих органів місцевого самоврядування Дніпропетровської області. Були представлені висновки громадської експертизи діяльності виконавчих органів 8 органів місцевого самоврядування Дніпропетровської області щодо відповідності дій із запровадження програмно-цільового методу у бюджетному процесі вимогам законодавства України в бюджетній сфері станом на початок 2017 року. Висновки громадської експертизи складено в рамках реалізації проекту «Ефективні та доброчесні місцеві бюджети у 5-х областях півдня і сходу України» якій реалізує ГО «Фонд розвитку м.Миколаєва» (ФРММ) в рамках діяльності Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки організацій-партнерів та Посольства Великої Британії в Україні. Заступник голови ГО «Спільнота активної молоді» Деніс Глушков презентував практичні аспекти запровадження програмно-цільового методу формування місцевих бюджетів.

Після представлення доповідей відбувся обмін думками учасників круглого столу.


«У Дніпрі стартував новий проект для студентської молоді «Активно долучаємось до позитивних змін у країні»

Революція гідності відкрила новий етап в історії розвитку громадянського суспільства в Україні. На Дніпропетровщині утворились численні ініціативні групи, волонтерські центри, громадські організації, які пропонують суспільству нові ідеї та ініціативи. Однак, останнім часом у суспільстві все більше спостерігаються ознаки розчарування.

Особливу тривогу викликає громадянська пасивність більшості студентської молоді, адже саме від неї в значній мірі залежить майбутнє країни. Частина випускників, отримавши освіту, повернеться працювати до своїх громад. Інші шукатимуть кращого життя за кордоном. Однак, не всі в сучасних умовах зможуть себе реалізувати професійно. І в них посиляться розчарування і зневіра. Тому сьогодні студентській молоді особливо необхідні знання й навички, реалізація яких зможе надати можливості для самостійного вирішення проблем, які виникають.

У 22 вузах Дніпропетровщини сьогодні навчається близько 110 тисяч студентів. Усні опитування студентів показали, що більшість з них не цікавиться соціально-політичними подіями у країні і регіоні, не бере участі в громадській діяльності. Виникає нагальна потреба в покращенні обізнаності студентської молоді щодо діяльності громадського сектору, громадянських прав та обов’язків, інструментів впливу на прийняття рішень, можливостей участі у громадській діяльності на регіональному рівні. Такий підхід сприятиме поліпшенню якості життя молоді та розвитку країни.

Саме з метою активізації студентської молоді та підвищення їхнього рівня обізнаності щодо громадського сектору, Центр підтримки громадських и культурних ініціатив «Тамариск»» (http://tamarisk.org.ua/) з 1 вересня 2017 року розпочав реалізацію проекту «Активно долучаємось до позитивних змін у країні».

Проектом передбачається:

• Розробка курсу ознайомчих лекцій і посібника з громадянської освіти та апробація курсу у 2-х студентських групах, зустрічі з лідерами провідних інститутів громадянського суспільства регіону.

• Інформаційно-просвітницька кампанія у вузах м. Дніпра: флешмоби: «А що можеш зробити для завтра ти? Відкривай нові можливості», «Молодь не байдужа до подій, що нас оточують», «Чому ніколи не навчать у ВУЗі. Приходь».

• Тренінги для студентських активістів зі створення і розвитку громадських організацій, розробки соціальних проектів, щодо рівності прав, свобод і можливостей, а також антикорупційний практикум для студентів.

• Проведення креативних масових заходів: форум–театр «Мої права – мій захист», квест «Я впливаю на життя та розвиток громади, в якій мешкаю», студентський форум «Робимо своє майбутнє власноруч» та багато іншого.

Завдяки інформаційно-просвітницькій та навчальній програмам, проведенню масових заходів задля популяризації громадської діяльності, планується залучити до участі у проекті не менш 200 студентів вузів міста Дніпро. Особлива увага приділятиметься внутрішнім переселенцям з Донбасу і Криму.

Партнерами проекту є громадські організації «Дніпровські гуманітарні ініціативи», «Інститут громадянської експертизи» (http://ige.ho.ua/, https://www.facebook.com/NGO.IGE), а також Департамент освіти та науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Соборного району м. Дніпро.

Проект «Активно долучаємось до позитивних змін у країні» реалізується в рамках програми «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!»», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Метою Програми є підвищення обізнаності та рівня участі громадян у громадській діяльності на національному, регіональному та місцевому рівнях.



Контакти:

Прес-служба ГО «Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» (http://tamarisk.org.ua/)

тел.: (096) 191 40 51 Тетяна Кладієва, (099) 404 34 89 Михайло Назаров.


Круглий стіл: «В Україні стартувала програма з впровадження антикорупційних інструментів в ОТГ-партнерах програми USAID DOBRE»

Громадське партнерство “За прозорі місцеві бюджети!” (http://probudget.org.ua/) в рамках програми USAID DOBRE розпочало реалізацію програми навчання та наставництва для громадян “Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах”, завдяки якій буде впроваджено 50 антикорупційних інструментів в 25 ОТГ 7 областей України.

Програмою буде охоплено Дніпропетровську, Івано-Франківську, Кіровоградську, Миколаївську, Тернопільську, Харківську та Херсонську області. Під час її реалізації громадськість та представники органів влади в ОТГ дізнаються про наявні антикорупційні механізми, а також зможуть впровадити їх у своїх громадах.

Програмою передбачено проведення 25 тренінгів для майже 500 представників ОТГ, під час яких буде розглянуто бюджетні процеси ОТГ і забезпечення їх прозорості, навчено аналізувати бюджети та виявляти в них корупційні ризики, проводити антикорупційну експертизу проектів рішень і діючих нормативно-правових актів місцевих органів влади, пояснено процедури проведення державних закупівель в ОТГ з використанням Prozorro, функціонування та користь для громади від використання E-Data, презентовано сервіси “Розумне місто” (http://www.rozumnemisto.org), обговорено налагодження роботи дієвих наглядових рад комунальних підприємств, роз?яснено механізми запобігання та розв?язання конфліктів інтересу, як належним чином організувати конкурсний відбір посадових осіб та розробити антикорупційну програму для ОТГ. Також учасники тренінгів визначать мінімум два антикорупційні інструменти, які вони бажають запровадити у своїй ОТГ та розроблять план їх впровадження.

Після завершення навчання експерти Громадського партнерства “За прозорі місцеві бюджети!” протягом трьох місяців виконуватимуть функцію наставників та допомагатимуть ОТГ впроваджувати обрані ними два антикорупційні механізми, а також розв'язувати проблеми, з якими вони можуть зіткнутись.

Наприкінці програми буде організований форум з обміну успішним досвідом та добрими практиками між учасниками проекту, під час якого будуть представлені його досягнення, проведено обговорення основних проблем і шляхів їх подолання, а також визначено подальшу стратегію впровадження антикорупційних інструментів в ОТГ.

“Реалізація цієї програми — дуже амбіційне та надихаюче завдання для нас! Адже сьогодні ОТГ є унікальними точками росту нової України й вкрай важливо захистити їх від корупції, не дати їй вкорінитись в громадах та знищити їх зсередини. Для виконання проекту задіяно 18 найдосвідченіших експертів з 14 організацій нашого партнерства. Це унікальна можливість реалізувати таку важливу ініціативу в рамках програми USAID DOBRE й ми сповнені рішучості досягти успіху!”, - підкреслив Анатолій Бойко, координатор Громадського партнерства “За прозорі місцеві бюджети!”.

7-9 липня в Одесі відбувся “тренінг для тренерів” для експертів Громадського партнерства “За прозорі місцеві бюджети!”, які виконуватимуть функцію тренерів та менторів в цьому проекті й вже найближчим часом відвідають свої “підшефні” громади для знайомства, презентації програми та налагодження комунікації для успішного виконання проекту.

Програма навчання та наставництва для громадян “Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах” реалізується Громадським партнерством “За прозорі місцеві бюджети!” в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).




Круглий стіл: «Як програмно-цільовий метод формування місцевих бюджетів (ПЦМ) допоможе ефективно витрачати кошти громад Дніпропетровської області»

06 липня 2017 р о 11.00 в примущенні Центру підтримки громадських та культурних ініціатив «Тамариск» відбудеться круглий стол «Програмно-цільовий метод (ПЦМ) формування місцевих бюджетів, як інструмент ефективного витрачання коштів громад Дніпропетровської області» з обговорення таких питань:

1. Виклики запровадження програмно-цільового методу формування місцевих бюджетів для місцевих громад. Підсумкі та враження учасників семінарів-тренінгів для представників органів місцевого самоврядування та громадських активістів громад Дніпропетровської області, що відбулися у м.Херсоні 26-29.06.2017р.

2. Громадський аудит запровадженя програмно-цільового методу формування місцевих бюджетів. Сутність та можливі шляхи реалізації громадського аудиту.

3. Обговорення механізму взаємодії і співпраці в рамках громадської ініціативи «Ефектівні та доброчесні Місцеві бюджети у 5-ти областях півдня та сходу України». Існуючі інструменти співпраці.

Для участі в круглому столі запрошені представники органів місцевого самоврядування та зацікавлені члени Томаківської, Могилівської, Гречаноподівської об’єднаних територіальних громад, Вільгогірської, Дніпровської, Нікопольської, Жовтоводської міських громад.

Персональні запрошення для участі у круглому столі направлені потенційним учасникам електронною поштою. Бажаючих взяти участь у проведенні круглого столу просимо подати до заявки у довільній формі на електронну пошту dcecrp@i.ua до 04.07.2017р.

Захід відбудеться за адресою – м.Дніпро, проспект Олександра Поля (Кірова), б.22, приміщення ЦПГКІ «Тамариск».

Круглий стіл проводить ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» в рамках проекту «Ефективні та доброчесні місцеві бюджети у 5-ти областях півдня і сходу України», якій реалізується в рамках діяльності Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Мета проекту: запровадити в бюджетних процесах 20 пілотних громад із 5-ти областей півдня і сходу України принципи демократичного розвитку шляхом моніторингу доброчесності впровадження програмно-цільового методу (ПЦМ), ефективності витрачання коштів місцевих громад та навчальної, коуч — підтримки партнерських проектів з підвищення ефективності і доброчесності бюджетів пілотних громад, що поєднують дії органів публічної влади та громадські ініціативи.


Як програмно-цільовий (ПЦМ) метод допоможе ефективності витрачання коштів громад Херсонської та Дніпропетровської областей

Запрошуємо місцевих громадських активістів та представників місцевого самоврядування Херсонської області ( м. Херсона, м. Каховка та 2 об’єднані територіальні громади – Великі Копані і Тавричанка Каховського району) та Дніпропетровської області (м. Дніпро, м Жовті Води та 3 об’єднані територіальні громади – Томаківська, Могилівська, Вільногірська) навчитись застосуванню програмно-цільового методу для доброчесності місцевих бюджетів та оцінки ефективності бюджетних витрат. А саме для:
• Посадових осіб органів місцевого самоврядування — 26-27 червня 2017 р.
• Представників місцевих громадських груп і депутатів 28-29 червня 2017 р.

У програмі дводенного навчання — роз’яснення «людською мовою»:
• Вимог законодавства України для міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад щодо запровадження програмно-цільового методу та ефективності місцевих бюджетів; практичних аспектів фінансової безпеки та можливостей участі громадськості у бюджетному процесі місцевої громади;
• Методів застосування механізму громадського аудиту доброчесності запровадження ПЦМ та ефективності витрачання коштів місцевого бюджету . Практичні аспекти застосування відповідної методики.

Тренер: експерт ГО «Фонд розвитку м.Миколаєва» Тетяна Золотухіна.

За результатами навчання представники пілотних місцевих громад спланують адекватні спільні кроки оздоровлення фінансів своєї громади та протягом 2017-2018 року отримають відповідну консультативну підтримку від експертів громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети».

Витрати на харчування, проживання та проїзд (автобус, поїзд класу не вище купе) здійснює ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Місце проведення: КМЦ . Херсон (вул. Пилипа Орлика (колишня 9 січня), буд 30, оф 33. м. Херсон

Кількість учасників обмежена. При надходженні анкет, що перевищує можливості проекту пріоритет по даті надходження.

Чекаємо анкети– заявки на Школу до 17-00 22 червня 2017 р. E-mail: fondnikol@gmail.com.

Довідки: Тел (0512) 47-38-79, тел (050) 396-67-52.



Навчання буде проведено в рамках проекту «Ефективні та доброчесні місцеві бюджети у 5-ти областях півдня і сходу України», якій реалізує ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» в рамках діяльності Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні»

Мета проекту: запровадити в бюджетний процес 20 пілотних громад із 5-ти областей півдня і сходу України принципи демократичного розвитку шляхом моніторингу доброчесності впровадження програмно-цільового методу (ПЦМ), ефективності витрачання коштів місцевих громад та навчальної, коуч — підтримки партнерських проектів з підвищення ефективності і доброчесності бюджетів пілотних громад, що поєднують дії органів публічної влади та громадські ініціативи.

Файли для завантаження:
ProgrHerson-Dnipro.doc

Anketa-herson.doc


Круглий стіл «Моніторинг державних закупівель. Порівняльний аналіз бюджетів міських та обласних міських бюджетів»

15 червня 2017 року у приміщенні тренінгового центру «ADVANCE» відбувся круглий стіл «Моніторинг державних закупівель. Порівняльний аналіз бюджетів міських та обласних міських бюджетів» за участі громадськості та експертів ГО «Бюро аналізу політики», ГО «Інститут Громадської Експертизи», ЦПГКІ «Тамариск». Учасники говорили про окремі моніторингові дослідження державних закупівель та про виявлені недоліки під час проведення тендерних процедур у восьми областях України.

Бюро аналізу політики – громадська організація, яка вже 5 років слідкує за тендерними та безтендерними закупівлями у восьми областях Східної України в рамках проекту «Експертне середовище Східної України проти корупції у бюджетній сфері». Таку можливість організація має за рахунок фінансової підтримки фонду «National Endowment for Democracy». За цей час проведено понад 500 досліджень щодо корупції, які стосуються використання державних коштів у різних сферах.

Проект націлено на мінімізацію корупції у процесі державних закупівель шляхом формування експертного середовища з числа громадських діячів, журналістів-дослідників, фахівців-економістів.

«З веденням системи Прозоро якість закупівель значно покращилась, але станом на зараз все таки існують шляхи, які дозволяють засовувати корупційні схеми у різних сферах, що так чи інакше стосуються бюджетних коштів», - говорила на заході експерт Бюро аналізу політики Горяйнова Олеся. – Якщо говорити саме про місто Дніпро і Дніпропетровську область, тут досі мають місце «домовлені» виграші у тендерах за участі, зокрема, представників колишньої Партій Регіонів. Також зацікавила наших експертів ситуація навколо ДП «СхідГЗК», тендери якої виграють або фірми-новачки, або фірми, фактично наближені до цього підприємства».

Про ситуацію щодо ДП «СхідГЗК» можна почитати тут:

http://politanalityk.com/blogs/tov-torhservis-znov-otrymalo-miliony-vid-skhidhzk.html http://politanalityk.com/blogs/dp-skhidhzk-zamovyv-haz-u-nablyzhenoi-kompanii.html http://politanalityk.com/blogs/tender-na-1-7-mln-vid-skhidhzk-vyhrala-firma-novachok.html.



ГО «Бюро аналізу політики» було засновано 2006 року у місті Суми. З тих пір організація займається питаннями регіональної бюджетної сфери, а з 2011 – бюджетами областей Східної України.




Всеукраїнська науково-практична конференція «Громадський контроль: теорія та практика»

Мета конференції:
Створення площадки для діалогу між науковцями, представниками інститутів громадянського суспільства, аналітичних центрів та органів влади для систематизації результатів теоретичних досліджень та досвіду практичного використання інструментів громадського контролю в Україні, оприлюднення результатів громадських моніторингів та громадських експертиз, наукових досліджень та практичних рекомендацій, спрямованих на підвищення рівня участі громадськості в управлінні державними справами, ефективності та результативності управлінських рішень, удосконалення діалогу між підприємцями, органами влади та громадськістю у процесі формування оновленої системи державного управління в Україні.


Планується робота за такими напрямами:

1. Інституалізація та правове забезпечення громадського контролю в Україні;
2. Громадський моніторинг та оцінка діяльності органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування;
3. Громадський контроль як інструмент налагодження діалогу між владою, бізнесом та громадськістю;
4. Партнерство наукових установ та громадських об’єднань у процесі здійснення громадського контролю діяльності органів влади;
5. Пріоритети розвитку інструментів громадського контролю в Україні (громадський моніторинг, експертиза, слухання, обговорення, звітування тощо);
6. Відкритість і прозорість бюджетного процесу, контроль за використанням бюджетних коштів;
7. Використання відкритих даних та державних реєстрів під час здійснення громадського контролю;
8. Журналістські розслідування та взаємодія інститутів громадянського суспільства зі ЗМІ;
9. Реалізація державної антикорупційної політики, громадська антикорупційна експертиза;
10. Підвищення кваліфікації громадських експертів та ефективності діяльності консультативно-дорадчих органів при органах влади.


До участі у конференції запрошуються представники інститутів громадянського суспільства, бізнес-асоціацій, народні депутати, депутати місцевих рад, журналісти, науковці, аспіранти та студенти ВНЗ.

Згідно з рішенням Оргкомітету конференції спікери та учасники звільняються від сплати організаційного внеску. Також, у разі підтвердження Оргкомітетом участі спікерів/учасників, здійснюється відшкодування вартості їх проїзду (автобус або купейний вагон) за умови надання оригіналу квитку у прямому та копії квитку у зворотному напрямку.

Реєстрація учасників з 10.30. Початок конференції об 11.00

Місце проведення: м. Дніпро, вул. Шолом-Алейхема, 4/26, Арт Галерея

Контактна особа: Андреєв Олексій

моб. тел.: (066) 77-66-456

е-mail: dnepr_conference@i.ua або dcecrp@i.ua

Нам буде дуже приємно побачити Вас на нашому заході!

З повагою Оргкомітет конференції



Всеукраїнська науково-практична конференція «Громадський контроль: теорія та практика» проводиться в межах проекту «Превенція корупції у транспортній сфері у 22 обласних центрах України» який реалізується ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» в рамках проекту «Partners for Empowerment» (Партнери для разширення прав), що фінансується за кошти Європейського Союзу, та очолюється PASOS (Policy Association for an Open Society) у тісній співпраці із партнерами із різних країн разом із Фондом партнерства для транспарентності (Partnership for Transparency Fund e.V.).



Файли для завантаження:
07062017_DNEPR.docx